-
Keep it Green - Verantwoord Ballondecorateur
In deze blog willen wij graag wat meer informatie geven over het oplaten van helium ballonnen of ballondecoraties neerzetten in de buitenlucht en de eventuele gevolgen hiervan voor het milieu.
Een van de grootste misvattingen op het gebied van ballonnen is dat ballonnen, die erkende ballondecorateurs gebruiken, zijn gemaakt van plastic.
Dit is niet zo. Er bestaan twee soorten ballonnen; latex ballonnen en folie ballonnen.
De folie ballonnen kennen we natuurlijk allemaal; grote vormen vaak met een bedrukking erop en gevuld met helium. Latex ballonnen zijn de ballonnen die gebruikt worden in ballondecoraties. Deze ballonnen worden gemaakt van het sap van een rubberboom. Dit maakt dat latex ballonnen 100% biologisch afbreekbaar zijn.
Onze favoriete merken zijn hoofdzakelijk Sempertex en Qualatex. Beide merken hebben een bio-certificaat voor hun latex ballonnen, omdat beide merken ballonnen produceren die 100% biologisch afbreekbaar zijn.
De ballonnen van Sempertex nemen bijvoorbeeld dezelfde recycleertijd in beslag als een doodgewoon eikenblad waarna deze helemaal zijn verdwenen.
Er bestaan natuurlijk ook ballonmerken die hun ballonnen niet of slechts gedeeltelijk van latex produceren. Dit zijn vaak ballonnen afkomstig uit landen als China of Japan en betreffen over het algemeen kleinere en minder bekende merken die de productie van de grotere merken nabootsen, helaas met een overgroot deel plastic in de ballon. Deze ballonnen worden over het algemeen niet door erkende ballondecorateurs gebruikt voor hun ballondecoraties op oplatingen, omdat zij over het algemeen altijd inkopen bij fabrikanten met het bio-keurmerk.
Erkende ballondecorateurs werken alleen met erkende merken zoals bijvoorbeeld hiervoor al genoemd, maar er zijn nog een aantal grotere merken die ook 100% biologisch afbreekbare ballonnen produceren.
Latex ballonnen doden geen dieren
In de media wordt vaak verteld dat dieren de dupe zijn door latex ballonnen vanwege ballonoplatingen of ontsnapte ballonnen. Na diverse onderzoeken is gebleken dat er geen feitelijke bewijzen overlegd kunnen worden die deze beweringen ondersteunen.
Er zijn voor deze onderzoeken zelfs stukjes latex ballonnen aan zeeschildpadden gevoerd om zo hard bewijs te kunnen leveren, maar alle stukjes latex kwamen via de darmen weer naar buiten. Er is geen schildpad gestikt in de latex ballonnen.
Zorg dat ballonoplatingen altijd worden uitgevoerd door een professional
Professionele ballonleveranciers gebruiken uitsluitend biologisch afbreekbare latex ballonnen en laten deze op vanuit een net, zonder linten, touwtjes, clips of andere voorwerpen eraan bevestigd. Een uitzondering hierop het het gebruik van gerecycled papieren kaarten voor ballonwedstrijden. Deze ballonkaartjes zijn volledig biologisch afbreekbaar voor het geval deze per ongeluk ongevonden ergens achter mochten blijven.
Als er toch lintjes aan de ballonnen bevestigd zitten, dan bestaan hiervoor biologisch afbreekbare linten.
Het zijn vaak de plastic lintjes die problemen veroorzaken en gevaarlijk zijn voor dieren. Ballonnen die aan elkaar gestrikt zijn met plastic lintjes maken dat bijvoorbeeld vogels hierin verstrikt kunnen raken.
De plastic lintjes zijn niet biologisch afbreekbaar en zijn door een dier met geen mogelijkheid los te krijgen waardoor dieren wel kunnen sterven.
Daarnaast zal een erkend ballondecorateur nooit ballonoplatingen verzorgen met folie ballonnen. Deze ballonnen zijn niet biologisch afbreekbaar en het is dan ook niet verantwoord deze ballonnen moedwillig op te laten. Dit zal dan ook nooit worden aangeboden door een professional.
Enkele juridische feiten op een rij
Een amerikaanse rechtbank heeft in 1988 al eens aangeleverde argumenten van milieuactivisten laten ondezoeken.
Vervolgens zijn alle ballonmerken vrijgesproken van elke mogelijke schade aan het milieu die zou zijn toegebracht door de latex ballonnen. Er was niet voldoende bewijslast om op te kunnen maken dat het daadwerkelijk de latex ballon is die schade zou toebrengen aan het milieu.
Het onderzoeksteam Virginia Institute of Marine Science, die het eerder besproken onderzoek deed naar latex ballonnen en hun eventuele betrokkenheid bij de sterfgevallen onder de zeeschildpadden, verklaard dat alle erkende ballonmerken kunnen worden vrijgesproken als veroorzaker van de sterfgevallen onder de zeeschildpaddenpopulatie. Hun verklaring en onderzoeken ondersteunden het feit dat er geen enkel bewijs is waaruit men kan aannemen dat de latex ballonnen dieren zouden kunnen doden.
Wij hopen met dit bericht enige opheldering te hebben kunnen geven over de misvatting van de latex ballonnen en zijn natuurlijk bereid om nadere toelichting te geven indien u meer informatie zou willen ontvangen over het gebruik van latex ballonnen. Natuurlijk staan wij voor al uw overige vragen inzake ballonnen en ballondecoraties graag tot uw dienst.
Inspiratie Sempertex Europe
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.